Datum: maandag 1 mei

Dynamo is een grote organisatie met meer dan 200 vrijwilligers, iedere vrijwilliger heeft zijn eigen bijzondere verhaal. In de reeks: ‘’Dynamo stelt zich voor’’, zetten wij elke maand een vrijwilliger extra in de spotlight. Deze maand is dat Merel Van den Elzen.

Vertel eens kort iets over jezelf?

Ik ben Merel Van der Elzen en ik ben 22 jaar oud. Op dit moment zit ik in het laatste jaar van de studie social studies op het Fontys. Voor deze studie heb ik gekozen voor afstudeerrichting: ‘jeugdwerk’. Door deze richting ben ik bij Dynamo jeugdwerk terecht gekomen!

Hoe ben je bij Dynamo terecht gekomen?

Ik liep voor mijn studie eerst stage bij Dynamo jeugdwerk in een jongerencentrum. Eigenlijk wilde ik altijd al heel graag stagelopen bij Dynamo zelf, dus besloot ik een sollicitatiebrief te schrijven. Helaas kreeg ik te horen dat er in eerste instantie geen plek was. Gelukkig had ik door mijn eerdere ervaring met het jongerencentrum al zoveel connecties waardoor ik uiteindelijk toch geplaatst kon worden voor een stageplek. Hier was ik natuurlijk echt heel erg blij mee.

Wat voor taken doe je vooral bij Dynamo?

Bij Step In The Arena wordt er ook een kids battle gehouden. Dit houdt in dat jongeren uit groep 7 gaan strijden voor de winst met hun eigen graffiti creaties.

Ik begeleid voor deze battle 5 Suma studenten die meedraaien in de organisatie en begeleiding van dit evenement. Dit vind ik ontzettend leuk om te doen gezien deze studenten nu aan het leren zijn hoe zo een groot project in zijn werking gaat. Dit heb ik in mijn eigen stage ook geleerd waardoor ik ze kan begeleiden vanuit mijn eigen ervaring.

Daarnaast werk ik mee in de safe room van HAVEN. In deze safe room creëer ik samen met mijn collega’s een veilige plek om tot rust te komen als er iets misgaat met drugsgebruik of seksueel overschrijdend gedrag. Verder doe ik voor Step in the Arena de vrijwilligers en werk ik ook nog eens achter de bar bij Dynamo.

Hoe kijk je terug op je ervaringen bij Dynamo?

Oh ik kijk met zoveel plezier terug op de stage bij Dynamo. Ik heb in het jaar dat ik stage lief zo ongelofelijk veel geleerd. Het eerste half jaar van mijn stage heb ik vooral veel geleerd qua skills. Ik leerde hoe ik voor een groep moest staan, hoe je een evenement kan organiseren enz. in het tweede half jaar van mijn stage heb ik vooral veel geleerd op persoonlijk vlak.

Iets wat ik in mijn stageperiode (en nog steeds binnen het werk wat ik nu doe) heel fijn vond is dat je de mogelijkheid krijgt om veel te leren vanaf verschillende kanten. Aan de ene kant werk je samen met de doelgroep om ervoor te zorgen dat ze het naar hun zin hebben. Aan de andere kant werk je samen met je collega’s en ben je veel bezig met organisatie. Door de variatie van het werk heb ik op verschillende vakken veel geleerd.

Welke rol speelt Dynamo in je leven?

Dynamo heeft een hele grote rol gespeeld in mijn dagelijks leven. Ik werk hier natuurlijk ook aan de bar waardoor ik hier veel tijd spendeer. Daarnaast heb ik hier gedurende mijn stageperiode maar ook tijdens het werk veel vrienden gemaakt. Ik ben 1,5 jaar geleden naar Eindhoven verhuist en had in het begin best wel moeite om hier te aarden. Dat is natuurlijk niet zo gek omdat ik nog geen sociaal netwerk had opgebouwd. Door Dynamo is me dat wel gelukt en heb ik inmiddels een vaste club mensen die ik ook buiten Dynamo veel zie.

Daarnaast word ik door Dynamo soms uitgedaagd om nieuwe dingen te leren kennen.  Ze hebben hier bijv. Elke maand ballroom avond. In eerste instantie leek me dit helemaal niets totdat ik een collega me een keer meesleepte. Nu is het iets waar ik regelmatig met veel plezier naartoe ga.

Wat is het gevoel wat je bij Dynamo krijgt?

Ik zeg altijd dat wanneer je hier naar binnen loopt je meteen het gevoel krijgt dat je er mag zijn. Dynamo is er heel goed in om een sfeer te creëren die ervoor zorgt dat je het gevoel krijgt dat je mag zijn wie je bent. Niemand zal je veroordelen en dat vind ik een hele fijne sfeer om in te werken. Verder is het hier natuurlijk ook altijd gezellig en is er ondanks al het harde werk ook de ruimte om even te kletsen of tussendoor een grapje te maken.

Wat voor een effect heeft Dynamo in je toekomst?

Ik heb bij Dynamo heel veel geleerd omdat ik een sociale opleiding doe. Ik heb vooral veel geleerd over doelgroepen en hoe je met jongeren om kan gaan. Daarnaast heb ik ook zeker een stuk organisatie skills meegekregen. In een jongerencentrum zijn projecten vaak heel klein maar bij Dynamo kreeg ik de kans om me ook bezig te houden met grote projecten.

Soms word je hier ook gewoon heel erg in het diepe gegooid, waardoor je zelf mag uitzoeken hoe je het allemaal gaat organiseren. Dit is een skill die ik op mijn opleiding niet per se geleerd kreeg, maar waar ik wel heel blij mee ben nu ik het kan.

Ik heb dankzij Dynamo geleerd dat ik elke uitdaging wel aan durf omdat het uiteindelijk toch altijd wel lukt!