Datum: donderdag 15 juni

Dynamo is een grote organisatie met meer dan 200 vrijwilligers, iedere vrijwilliger heeft zijn eigen bijzondere verhaal. In de reeks: ‘’Dynamo stelt zich voor’’, zetten wij elke maand een vrijwilliger extra in de spotlight. Deze maand is dat Bram van Kleef.

Vertel eens kort iets over jezelf?

Mijn naam is Bram en ik ben 20 jaar oud. Hier in Dynamo sta ik bekent om de naam ‘humanrap’, wat ook mijn artiestennaam is. Ik maak al zo een 8 jaar muziek waarvan ik ook al 5 jaar bij Dynamo rondloop.

8 jaar in de muziek, dat is nogal wat. Hoe ben je daaraan begonnen?

Het is eigenlijk allemaal begonnen met een vriend van mij. Hij was begonnen met producen en zocht nog iemand die op zijn muziek kon rappen. Ik was de enige die zei: ja dat durf ik wil, laten we het gewoon proberen. Vanuit daar ben ik teksten gaan schrijven en gaan rappen op zijn gemaakte beats. We brachten een aantal liedjes uit op sound Cloud en zorgde ervoor dat iedereen op school wist waar we mee bezig waren. Zo is het balletje gaan rollen.

Heb je altijd al zo een passie gehad voor muziek of is het daar begonnen?

Ik heb muziek altijd al leuk gevonden, maar de passie is pas later gekomen. Wel heb ik het altijd heel vet gevonden om in de spotlight te staan. Ik weet nog dat ik bij de groep acht musical een kleine rol had, maar ik me daar helemaal in kon verliezen. Ik ben misschien niet altijd een rapper geweest, maar wel al vanaf heel jong een entertainer.

Wat trekt je aan in de hiphop scene?

De liefde en de cultuur natuurlijk! In hiphop ondersteund iedereen elkaar en staat iedereen ervoor open om elkaar te helpen waar nodig. Als ik bijv. een nieuw album online zet krijg ik super veel berichtjes van andere rappers die het vet vinden wat ik heb gemaakt. Ik heb in geen enkele andere muziekcultuur zoveel liefde gevoelt als ik voel bij hiphop.

Hoe ben je bij Dynamo terecht gekomen?

Ik kom zelf eigenlijk helemaal niet uit Eindhoven, maar uit Hapert. Op een gegeven moment kwam die vriend waarmee ik samen muziek maakte een flyer tegen waarop een advertentie stond voor een rapworkshop bij Dynamo. Hier moesten we natuurlijk aan mee doen! Na toestemming van beide onze ouders kwamen we als echte guppies aan bij Dynamo. Gezien er naast ons twee nog maar een ander persoon meedeed, waren de workshops super persoonlijk. Dit was heel fijn gezien er meer ruimte was voor connectie. Via deze workshop heb ik ook verschillende mensen op kantoor ontmoet en ben ik vrijwilliger en stagiair geworden bij Dynamo.

Wat voor taken doe je vooral bij Dynamo?

Eigenlijk doe ik echt van alles bij Dynamo, zolang het maar een beetje hiphop gericht is. Ik werk mee aan het organiseren van evenementen, wat ik echt heel interessant vind. Verder houd ik me gewoon bezig met het houden van workshops en cursussen, om zo mijn ervaringen ook met anderen te delen.

Via mijn stage heb ik me ook veel beziggehouden met media vormgeving. Ik heb me in deze stage creatief heel erg kunnen ontwikkelen.

Je bent op dit moment bezig met het organiseren van SouthSideKlik Take over. Hoe is dit ontstaan?

Ik ben samen met een van mijn beste vrienden Sidney (ook wel bekend als: ‘lil zidje’) ooit een rapgroep begonnen genaamd SouthSideKlik. Met die groep zijn we voor het eerst begonnen met het oppikken van shows. Voor SouthSideKlik was opgericht deed ik ook wel hier en daar wat shows, maar nu met deze groep besloten we het nog serieuzer aan te pakken.

Het eerste evenement wat we zelf hebben georganiseerd was bij mij in de schuur. Toen verkochten we nog kaarten via tikkie. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot shows die we kunnen organiseren bij Dynamo. Het evenement wat we op 5 mei bij Dynamo hebben georganiseerd, is het grootste tot nu toe.

Hoe voelt het dat je dit hebt bereikt?

Het voelt echt bizar gezien ik samen met Sidney hier zolang naar toe heb gewerkt. Ik ben door de tijd heen echt twee personen geworden. Humanrap kijkt hierna en denkt: ‘ja natuurlijk. We gaan hier echt zo groot mee worden. Bram denkt juist: ‘wauw dat ik dit allemaal heb mogen bereiken is toch wel echt heel gaaf’.

Hoe kijk je terug op je ervaringen bij Dynamo?

Als ik denk aan Dynamo durf ik best wel te zeggen dat dit echt wel de beste tijd van mijn leven was. Ik kwam elke dag binnen met een warm gevoel wat me het meeste laat denken aan thuiskomen.

De sfeer is echt heel relax. Je komt binnen en er zijn mensen die aardig tegen je zijn. Elke werkdag op kantoor begon ik gewoon met een chocomelletje en een praatje. Daarna kon ik lekker mijn eigen ding gaan doen.

Wat voor een effect heeft Dynamo in je toekomst?

Dynamo heeft voor mij echt een hele grote rol gespeeld in mijn toekomst. Dynamo heeft ervoor gezorgd dat ik stappen heb kunnen zetten die ik anders nooit had gezet. Ik heb bijvoorbeeld bij Dynamo een cursus gevolgd waardoor ik nu workshops kan geven aan scholen. Dit is een kans die ik zelf nog niet eens voor mogelijk had gehouden, maar iets wat ik wel echt helemaal geweldig vind.

Dynamo biedt mij gewoon heel veel kennis en stuurt me de goede richting in. Het werk doe ik natuurlijk nog zelf, maar met die sturing kom ik wel een stuk verder.