Blog #5

De laatste blog! En het avontuur van niet drinken voor 30 dagen is helemaal geslaagd! Het was eigenlijk heel makkelijk. Zelfs met hier en daar een lichte verleiding.

De laatste dagen waren door de weeks. Daar had ik dus totaal geen problemen mee. Ik drink niet door de weeks tenzij er iets speciaals is. Vrijdagavond was ik bij de buren. Ik bedacht dat ik mogelijk best een biertje zou kunnen pakken om 1 over 12. Door mijn vermoeidheid ben ik lekker op tijd naar huis gegaan. Na nog even rustig op de bank te hebben gehangen vielen mijn ogen bijna dicht.

Zaterdag heb ik een mooi gevuld programma gehad. Eerste even naar de sportschool bij mij de straat uit. Even geïnformeerd naar hun mogelijkheden. Rond de middag ben ik naar ons winkelcentrum gegaan met mijn buurmeisje. Zoals we de avond daarvoor af hadden gesproken. Vroeg in de avond kwamen we weer terug. Ik was blij even rustig te kunnen zitten. Ik voelde me steeds minder lekker  worden. Al sinds ik op stond had ik barstende hoofdpijn. En langzaam kreeg ik meer buikpijn en werd ik misselijker… Toen ik thuis kwam ging ik naar bed. Dit hielp iets. Na het avondeten ging ik maar weer vlug terug m’n bedje in…

De zondag ben ik naar mijn opa en oma gegaan voor eerste paasdag. Vaak vinden we het dan fijn om even bij elkaar te zijn. We hebben gebruncht en gezellig spelletjes gespeeld. Vroeg op de avond zaten we nog gezellig bij elkaar. Terwijl ik weer last kreeg van misselijkheid werd mijn een pilsje aangeboden. Deze sloeg ik wederom af. Al snel gingen we naar huis. Ook deze keer ging ik maar meteen naar bed.

Door het lange weekend had ik niet echt in de gaten welke dag het was. Ik schrok vanmorgen een beetje dat het al maandag was. Vandaag voel ik me een net zo beroerd als zaterdag en zondag bij elkaar. Hierdoor heb ik mijn verplichting van vandaag af moeten zeggen. De laatste keer bloggen vandaag dan maar… De laatste keer vertellen hoe zonder alcohol me af gaat…

Ik ben benieuwd hoe lang ik nog door ga. Ik was al een stuk eerder begonnen namelijk. Sinds een van de laatste dagen van carnaval tot nu heb ik al niet gedronken. Ik verwacht nog een weekje. Maar het kan ook zijn dat het nog langer gaat worden. Ik heb wel gemerkt dat het makkelijker is dan ik dacht om een drankje te laten staan… Al de keren dat ik het wel wilde drinken heb ik dit niet gedaan. Dit is hooguit twee keer geweest binnen deze 30 dagen!

Ik vond het heel leuk en interessant om mee te doen. Ik heb veel mooie verhalen mogen delen maar ook mogen aanhoren. Ik heb veel van mijn eigen ervaringen en gewoonten geleerd. Je leert ook weer dat je het gewoon kan. Alcohol is zo`n ingeburgerd product in onze samenleving. Ik heb zelf ervaren dat mijn omgeving juist positief was na een uitleg. In verandering tot de rare blikken die ik verwachtte!!

Blog #4

De finish komt al in het zicht… En ik merk dat het me nog steeds heel makkelijk af gaat. op sommige momenten mis ik het wel. Zoals op de vrijdag avond uiteraard, op gezellige momenten als er alcohol van andere mensen op tafel staat. Vooral dan is de zin in een alcoholisch drankje erg verleidelijk…

Van maandag tot vrijdag had ik weer ‘n normale werk week. Voor de mensen die mijn blogs nog niet hebben gelezen. Dan drink ik sowieso al niet.  😉 Eigenlijk zou ik deze vrijdag de hele dag vrij zijn. Deze had ik dan ook compleet vol gepland. Uiteindelijk moest ik toch even een paar uurtjes vervangen voor een collega. Na het werk heb ik een regel van mijzelf een beetje gebroken… Ik zou op de vrijdag avond niet meer naar de winkel gaan, tenzij dit voor een goede reden is. Naast dit project ben ik ook bezig met afvallen. Dit lukt niet zo goed als je toch wat te snoepen haalt …Na dat ik toch bij de winkel was geweest, ben ik even gezellig naar mijn buren gegaan. Normaal drink ik met hun een biertje (of 2). En dan is mijn weekend klaar om te beginnen! Bij hun dronk ik tijdens dit avontuur al vaker een sinasje. Ik moet eerlijk bekennen dat dit veel lekkerder is dan een biertje na een lange dag werken. De eerste keer was het wennen. Maar nu ben ik er helemaal aan gewend, en zij ook!

We hadden afgesproken de volgende dag wat te gaan doen. We hebben de kringloop en het tuincentrum onveilig gemaakt C;. Daarna ben nog wel even bij hun blijven hangen. Het werd steeds ietsje later. Tijd om naar huis te gaan, en me klaar te maken voor een verjaardagsfeest. Het was supergezellig! Toen ik er even was kwam er steeds meer alcohol op tafel. Een paar keer vroeg ik me af “waarom het nou zo leuk was?” of de gedachten “heb toch wel zin in een drankje” kwam in me op.  2 vrienden van mij waren ook op het feest. Ik wist al langer dat hun na het feest nog op stap zouden gaan. Een paar dagen eerder had ik hun uitnodiging al moeten af slaan. De zondag moest ik namelijk gaan werken. Ik twijfelde die avond enorm of ik toch niet mee wilde… Ik was die dag al flink moe geweest en wilde ik gewoon fris op staan zondag. Aan de andere kant, ik ga toch niet drinken. Maarja… Je leeft maar een keer. Tijdens het feest heb ik hun nog een keer “nee” gezegd. Toen we even later naar de bushalte liepen vroeg ik aan hun “waarom zou ik het eigenlijk niet doen?” Dat wist ik heel goed… Maar de gezelligheid had de overhand. Ik ben gewoon mee gegaan. Het was al meer dan een jaar geleden dat ik naar Stratum was geweest. Ze namen mij mee naar kroegen waar ik nog nooit eerder was geweest. Op een na! Ik heb een top avond gehad. Rond 5 uur lag ik in mijn bedje en sloot ik met een lach mijn ogen. Nuchter en wel een heerlijke stap avond gehad!

Het aller mooiste van alles?! Ik heb niet een keer aan alcohol gedacht c:

Blog #3

De derde week is al bijna voorbij! Het gaat vlugger dan ik dacht. Daarnaast vind ik het ook gemakkelijker dan ik had verwacht! Nog steeds heb ik mijn strategie niet hoeven aan te passen… Niet te veel mee bezig zijn én mijn leefstijl een beetje aan passen is al genoeg.
Mijn onderbewuste is er wel af en toe mee bezig. Als mijn gedachten naar alcohol gaan wil ik ook meteen weten “waarom…?” Soms is er niet meteen een reden voor. Een ander moment is het heel logisch en ligt de gedachte zo voor de hand.  

Van maandag tot vrijdag had ik weer niet veel last van het denken aan alcohol. Als ik deze wel had was daar een heel normale reden voor. Zo had ik deze week ‘n slaap onderzoek. Je zou je kunnen afvragen waarom ik in een ziekenhuis zin kreeg ik wodka… Ze maakte de plekken waar sensoren geplakt worden schoon met alcohol doekjes. Ik deelde deze gedachten met mijn moeder die er toevallig bij was. Zij moest een beetje lachen toen ik opeens “wodka’’ zei. Zij vond het wel iets voor in deze blog. 😉 Dus mam, tadaaaa!

 Net voor ik mijn weekend in kon luiden dacht ik aan de vrijdag hiervoor. En bedacht ik me met een lach dat ik nog zo veel bier had staan… En waarom ik eigenlijk die avond het pad van bieren en wijnen in zou moeten lopen? Mijn weekend begon met de vertrouwde route in de winkel. Maar deze week was het gangpad totaal niet interessant… Mijn aandacht ging uit naar een lekker blikje fris! Mijn weekend begon dus heerlijk rustig. 

Deze zaterdag heb ik een housewarming gehad. Voor mij was het niet helemaal duidelijk of er wel of geen alcohol geschonken zou worden. De een zei s ’avonds. De ander dacht laat in middag al. Voor mij was het niet echt belangrijk of er wel of niet zou worden gedronken. Toen we in de winkel stonden had een van mijn maatjes een fles wijn gekocht. Ik was best benieuwd naar de smaak. Toen ik dit zei, vertelde ik ook dat het voor een andere keer is. Na m’n bezoek aan de supermarkt was ik al met al blij. Met ‘n komkommer, popcorn én spa zou ik de avond wel door komen! 

Even later zaten we met zijn alle rustig aan de tafel. Toen hij uit de keuken gelopen kwam had hij twee glaasjes wijn vast en zette er eentje voor mij op tafel neer. Ik keek hem meteen even raar aan… Ik bedankte hem, en zei dat ik even ‘n maandje geen alcohol drink. Ik legde hem meteen uit waarom. Eigenlijk was iedereen super positief en had vragen. Een vriendin vond het niet erg om het glas van mij over te nemen. Dit gaf mij wel een moment om eventje te ruiken of het de moeite waard zou kunnen zijn om deze wijn straks zelf ‘n keer te kopen. De geur sprak me niet zo aan.  

De rest van de dag was alcohol-loos. Ik was er ook echt totaal niet mee bezig of mensen wel of niet dronken. Toen ik erachter kwam dat er nog slaapplek was, bleef ik gezellig slapen. We zijn enorm laat gaan slapen. Toch merkte ik op dat ik me zó uitgerust voelde. Bijna iedere keer na een feestje voel ik me bijzonder brak, maar nu niet. Conclusie geen alcohol nodig om het naar je zin te hebben, lang op te blijven én goed te kunnen slapen. Pluspuntje: het slaapt veel lekkerder als je niet drinkt!! 

Volgende week ‘n feestje met alcohol. Ik ben benieuwd hoe dat me af zal gaan…  

Jullie ooit een feest zonder alcohol door gebracht? Hoe vonden jullie het?  

Tot de volgende!!! 

Agnes.

Blog #2

Hey hey. Agnes weer hier met het verslag van een nieuwe week zonder alcohol. Ook deze week was verleiding om te gaan drinken beperkt. Na mijn eerste week even een kleine verleiding te hebben gehad bedacht ik me dat ik écht een groot test moment wilde… Een avond waar de verleiding groot zou kunnen worden. Een feestje of een avondje stappen om te kijken of ik echt bij mezelf zou kunnen blijven. Als ik een afspraak met mezelf heb hou ik mezelf er vaak goed aan! Maandag checkte ik mijn agenda en zag ik dat ik in de weekenden van komende maand nog niks gepland had staan. Hier wilde ik toch wel even wat verandering in brengen…

Zo gezegd zo gedaan. Donderdag stond mijn planning voor het weekend vast. Een housewarming én een verjaardag (waar ik al voor was uitgenodigd was ik vergeten in mijn telefoon te zetten, oeps ;-)). Leuke feestjes waar de verleiding tot drinken groot zou kunnen worden… Ik ga me hier goed tegen wapenen dat is een ding wat ik nu al weet! Dit weekend heb ik nog niet veel gepland. Mede omdat ik me niet zo lekker voel. Beetje grieperig en verkouden. Morgen de eerste verjaardag van het kindje van een vriendin van me. Ik kijk hier erg naar uit. Op de eerste verjaardag van een kindje zal er niet veel alcohol aanwezig zijn. Daar zullen dus gelukkig geen verleidingen liggen.

Mijn week was een gewone werk week waarin ik normaal gezien niet drink. Alleen bij hoge uitzondering uiteraard. Op mijn vrije dag heb ik niet veel gedaan. Eigenlijk wilde ik toen al een deel van mijn blog schrijven. Maar tussen mijn niksen kon ik er geen tijd voor vrij maken. Hehe. Alleen op vrijdagavond gebeurde er iets waardoor ik flink aan het denken werd gezet.

Vrijdagavond na mijn werk ging ik nog even naar de winkel. Toen liep ik zowaar van automatisme bijna het pad in waar de alcohol staat. Ik zou hier makkelijk in kunnen lopen en niks pakken. Maar toch betrapte ik me er op. Mijn gedachte was namelijk een ontspannen avondje op de bank. Waarom zou mijn onbewuste mij naar het drank pad sturen? Heel soms als ik zo`n hang avondje heb, drink ik een wijntje kwam ik achter. Dit is puur gemak en voor de lekker. Toch vond ik het een aparte ontdekking.

Op mijn vrijwilligerswerk heb ik het met een paar mensen over ons drankgebruik gehad. Gelukkig kreeg ik veel verschillende meningen te horen. De ene heeft heel veel mooie momenten met drankjes gehad. De ander niet zo. Gelukkig is iedereen het erover eens, dat ze de kater het vervelendste vinden. Ik merkte nog twee aparte dingen op. We praatte al gauw over de hilarische dingen die gebeuren op feesten als mensen hebben gedronken. Mensen weten soms echt niet meer wat ze doen. Aan de ene kant eigenlijk helemaal niet grappig. Maar het kan wel écht wonderlijke verhalen brengen. Het tweede, is het gevoel dat je op stap niet echt een frisje kant bestellen zonder raar aangekeken te worden… Soms speelt groepsdruk een te grote rol in het uitgaansleven.

Tot de volgende! Agnes  C:

Blog #1 

HEY HEYY. Ik ben Agnes en doe mee met de IKpas actie. Ik ga mee doen om een uitdaging met mezelf aan te gaan en te kijken wat voor een rol alcohol in mijn leven heeft.

Ik las In het Veldhovens weekblad dat er een actie was om te stoppen met drinken voor 30 of 40 dagen. Toen ik het las moest ik even lachen. “Wie zou hier nou aan mee willen doen?’’. Toch bleef het door mijn hoofd heen spoken. Meer voordelen dan nadelen zaten er aan 30 dagen drinken vast. Zoals geld besparen, fitter worden en kijken of de echt wel zo gezellig bent op feestjes als je denkt dat je bent. Ook had ik het idee dat alcoholische dranken laten staan op een feestje, waar het als ranja naar binnen word getankt, steeds moeilijker wordt. Soms denk ik voor het feest: ik drink niks, een beetje, of iets wat ikzelf heb meegenomen. Dit plan verdwijnt meestal als rook voor de zon als ik op het feest aan kom. Dan drink ik meestal de hele avond door.

Dussss. Om hier eens verandering in te brengen dacht ik dat dit de kans was om te gaan kijken naar mijn alcohol gebruik. Al sinds 12 februari heb ik al niks meer gedronken. Het is niet dat ik niks meer ga drinken na deze 31 dagen, Maar hoop wel een beter idee te krijgen wat, wanneer en hoe veel ik drink. Vooral omdat ik twee verschillende kanten van alcohol zie. Dit houdt mij de eerste week vooral bezig. Het drinken zelf doet mij nog niet zo veel. Er was al wel in het weekend verleiding! Heb toen maar vlug een sinas gepakt. Ik mis het nog niet echt. Ik zal het pas echt gaan missen als ik een feestje heb.

De ene kant kan ik echt genieten van een glaasje. Zo lang het maar met mate(n) is. Dus drinken in gezelschap. En niet te veel anders val je er nog mensen mee lastig. Niet altijd hoeft er gezelschap bij te zijn. Alleen op de bank met een goed boek mag ook nog. De goede kant zou mij bijna een drankje laten pakken. De slechte kant van alcohol is het eigenlijk een soort harddrug is. Omdat het sociaal geaccepteerd wordt (net als roken), maken mensen er geen grote problemen van. Waar alcohol word geaccepteerd word roken verbannen uit iedere horecagelegenheid en worden de tabaksfabrikanten aangeklaagd. Dit heb ik bij een brouwerij nog niet gezien. Persoonlijk hoop ik ook niet dat ik gaat gebeuren, maar ik zou wel snappen waarom. Je kunt er toch enorm verslaafd aan raken. In 2014 waren er ongeveer 2.000.000 mensen wie een alcoholverslavingen hebben/hadden of alcohol misbruikten. Dan nog niet eens te praten over de mensen wie er ziek door worden of blijvend ziek van worden. De ongelukken wie het veroorzaakt, maar ook zou je je ‘Final Destiny’ kunnen bereiken.

Toch vinden we alcohol nog steeds acceptabel. Ik heb nog veel voor en tegens niet gehad. Gelukkig heeft iedereen een andere mening over alcohol. Of zelfs geen mening! Op de opleiding waar ik vorig jaar op zat keken we een filmpje. Kort gezegd was hier een discussie in te zien waar mensen elkaar voor rotte vis uitmaakte. Alleen omdat ze beide een andere kijk op alcohol gebruik hebben. De ene vindt het sociaal, de ander vindt dat die gedachten nergens over gaan en vind het niet thuis horen in de kantine na een potje voetbal.

Wat vind jij? ik ben benieuwd.