Datum: dinsdag 26 april

Nkosi Matondo: “Ritme zit in mijn bloed.”

Housedance heeft roots in de underground house muziek van New York City en Chicago. De dans heeft invloeden vanuit diverse muziekstijlen zoals; tap, afrojazz en latin. Vroeger werd hem verteld dat hij danste met de bal tijdens voetbal, nu geeft hij wekelijkse housedance lessen. Nkosi Matondo vertelt over het begin, zijn visie en waarvoor je hem om 3 uur ‘s nachts wakker kan maken.

Van voetbalveld tot creatief duizendpoot

Nkosi is pas 31 jaar, maar heeft veel bereikt in de housedance scene in Nederland. Hij geeft vaste danslessen in Dynamo, houdt dance battles en reist de wereld over. Maar waar het allemaal is begonnen, is op het voetbalveld. “Ik heb 11 jaar lang gevoetbald, mijn teamgenootjes zeiden dat ik danste met de bal. Maar ik ben niet gelijk begonnen met housedance, dat kwam later pas.”

Nkosi is begonnen met popping, een dansstijl die veelal robotisch wordt genoemd door de bewegingen. Hij maakt in Amsterdam kennis met housedance, op het Summer Dance Forever festival. De vloeiende bewegingen spreekt Nkosi gelijk aan. “Wat het mooie was aan die dansstijl, is dat het mij een veilig, vredelievend en liefdevol gevoel gaf. Er was totaal geen judgement als je danste.

“Ik heb van oorsprong een achtergrond in grafische vormgeving. Ik kwam bij dans terecht om mezelf te uiten en mijn passie is om andere te inspireren om hetzelfde te doen. Ik word niet graag wakker in de holst van de nacht, maar als het moet, dan moet je me wakker maken voor liefde op aarde,” vertelt Nkosi lachend, “Ik ben begonnen met muziek, en dat is uitgerold tot dans. Ik kom uit Angola en daar is muziek en dans belangrijk en groot onderdeel van de cultuur. Ritme komt heel natuurlijk tot mij, het zit in mijn bloed.”

De betekenis van vrijheid voor Nkosi

“Vanuit housedance heb ik geleerd om vrij te zijn. Op emotioneel vlak voel ik me vrij, ik heb een connectie tot mijn gevoelens.” Nkosi past een aantal begrippen toe aan zijn danslessen;

  • Freestyle, de vrijheid hebben om te bewegen hoe jij wilt
  • Ritme, creativiteit rond muziek
  • Sociaal, leren om samen te dansen
  • Lichaamsbewust, het kennen van je lichaam en de dans

“Deze begrippen gebruik ik als rode lijn voor mijn lessen. Ik wil je niet vertellen hoe je iets op een bepaalde manier moet doen. Ik wil mensen comfortabel laten voelen met zichzelf en de dans. Het enige wat ik doe, is dat ik mijn studenten tools geef, zodat zij hun eigen mooie momenten kunnen creëren.” Nkosi geeft wekelijkse lessen in de gymzaal van Dynamo in Eindhoven.

Over 5 jaar wilt Nkosi graag zijn lessen verbreden. Daar valt onder werken met verschillende doelgroepen. “Ik zou graag met jongeren, ouderen, mensen met een verstandelijke afwijking willen werken. Mijn missie is om mensen te inspireren om te dansen. Ik vind dat dans toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen, ongeacht welke doelgroep of afwijking je hebt. Ik leer nu ook een beetje gitaar spelen. Hopelijk kan ik dat ook als tool gebruiken om mijn lessen te verbreden.”

Tekst: Sara Arslan  Beeld: Selina Nazari