OVEREIND 2.0

In Overeind 2.0 wordt gepraat over de thema’s drank, drugs en veiligheid op het Stratumseind: met de bezoekers, maar ook met een aantal specialisten, de politie en kroegeigenaren.

Ouders, ga het gesprek aan!
Charles Dorpmans, coördinator DIMS bij Novadic-Kentron en zeer nauw betrokken bij het monitoren van uitgaansdrugs vertelt in de documentaire over de beweegredenen om drugs te proberen, hoe jongeren er open over praten (en ouders juist te weinig!), waarom alcohol zeker niet onderschat moet worden, maar vooral ook hoe ouders meer zicht kunnen krijgen op het gebruik van hun kinderen.

Overeind 2.0 biedt praktische handvatten
De ontboezemingen van jongeren op straat gekoppeld aan de dagelijkse praktijk van professionals heeft op de makers een behoorlijke indruk gemaakt. Overeind 2.0 is dan ook bedoeld om indruk te maken én effect te sorteren. Door het presenteren en onderbouwen van de feiten op een zeer toegankelijke en no-nonsense manier bieden de makers direct handvatten aan ouders én aan scholen om de thema’s bespreekbaar te maken en te houden.

Zo wordt met Overeind 2.0 een indrukwekkend alternatief geboden voor de landelijke campagne NIX18.

Initiatiefnemers van ‘Overeind 2.0’ zijn Stad & Co de organisator van ‘Uit met Ouders’ samen met Dynamo en Eindhovense jongeren in de leeftijd van 16 tot 29 jaar. Zoals Maiko van der Horst. Vanuit zijn stageplek heeft hij zijn eerste stappen in het documentaire maken gezet en inmiddels heeft hij via Dynamo de weg naar zelfstandig ondernemerschap gevonden. Maiko en de andere crewleden kennen Stratumseind goed en hebben samen de documentaire gefilmd en gemonteerd.

Heb je vragen? Neem contact op met Kareem Gazuani (k.gazuani@dynamo-eindhoven.nl) of bel naar 040-239 3110.

DIRECTOR’S NOTE (RIK JANSSEN)
Initieel opgezet als remake/update van de documentaire Overeind uit 2009, gemaakt door stagiaires van Dynamo, kwamen we er op de eerste draainacht reeds achter dat het Stratumseind een verandering doormaakte naar aanleiding van de aangescherpte Drank- en Horecawet uit 2014. Omdat veel cafés een 18+-deurbeleid ingevoerd hadden bleken veel jongeren niet meer op Stratumseind terecht te kunnen, maar waarom kwamen wij er dan toch nog zoveel tegen? Werd de wet nog niet voldoende nageleefd, waren jongeren zo gewiekst dat ze zich hier wel onderuit wisten te lullen, of waren deze 16- en 17-jarigen onder invloed van andere zaken..?

Daarnaast waren we erg benieuwd naar de beweegredenen achter deze nieuwe drankwet. Daarom interviewden we niet alleen veel jongeren over de thema’s drank, drugs en veiligheid, maar ook een aantal experts. Zoals een kinderarts van het Maxima Medisch Centrum, die als hoofd van de alcoholpoli jongeren spreekt waarbij het zó mis is gegaan, dat ze een wegraking mee hebben gemaakt en naar het ziekenhuis zijn afgevoerd. Iets wat in de volksmond (veelal onterecht) met de meer gangbare term “comazuipen” wordt aangeduid. Maar ook een consulent gezondheidsbevordering van de GGD, een portier die op Stratumseind de gewiekstheid van de jeugd aan den lijve ondervindt, een drietal horecaondernemers én twee leden van het Horecateam van de politie Brabant-Zuidoost.

Meest opmerkelijke spreker in de documentaire is zonder twijfel Charles Dorpmans, coördinator DIMS bij Novadic-Kentron, en in die hoedanigheid zeer nauw betrokken bij het monitoren van de uitgaansdrugs. Hij vertelt over de beweegredenen om drugs te proberen, hoe jongeren er vrijelijk over praten (en ouders juist te weinig!), waarom alcohol zeker niet onderschat moet worden in dezen, maar vooral ook hoe ouders meer zicht kunnen krijgen op het gebruik van hun kinderen. De documentaire biedt daarmee meerdere handvaten voor ouders om met het drank- en drugsgebruik van hun kinderen om te gaan, zonder met een opgeheven vingertje te komen. Door de ontboezemingen van jongeren op straat te koppelen aan de dagelijkse praktijk van professionals hopen we datgene over te brengen, dat op ons als makers ook een behoorlijke indruk maakte…