Datum: dinsdag 28 augustus

Eindhoven voorloper Urban Sport

De Urban culture is de laatste jaren mede door het EMOVES, Urban Culture Festival en de inzet van alle Urban partijen in de stad enorm gegroeid in Eindhoven. UrbanLab040, het Urban talentontwikkelingsplatform van Dynamo Jeugdwerk, bewijst ook dat Urban een heel goed middel is om jongeren te inspireren en te activeren. Het is laagdrempelig, spreekt enorm tot de verbeeldingen bij de jeugd en ondertussen is er op alle Urban disciplines toptalent die zich wekelijks inzet voor de talentontwikkeling van de nieuwe generatie. Ondanks het succes zijn de urban disciplines nog niet bekend bij alle jeugd van Eindhoven en zit de focus van ouders met name op de klassieke sporten. De ZonMw Sportimpuls gaat hier verandering in brengen.

Opening Commit040

Dit jaar opent Dynamo Commit040, een freerun / trickinghal op Strijp-S . De vraag naar met name freerunnen is zo groot geworden dat de gymzaal bij Dynamo niet meer volstaat. Ook 040BMXPark ziet de interesse toenemen, maar beide partijen zien ook dat ze veel doelgroep in de wijken nog niet bereiken en ouders Urban dans en sport niet altijd op hun netvlies hebben staan als een volwaardige manier van sport en bewegen. Om deze groep in de Eindhovense wijken te bereiken, met een centrale ontmoetingsplek op Strijp-S, is er besloten een sportimpuls bij ZonMw aan te vragen die onlangs toegekend is. Deze toekenning wordt door de Urban scene ook ervaren als een erkenning.

Urban Sport als middel

Urban Sport en Dans, ook wel ongebonden sporten genoemd, spreekt de jeugd aan omdat je het altijd kunt doen, er veel creativiteit in kwijt kunt en niet vast zit aan tijd en kaders. Om de jeugd goed te begeleiden, alles uit de sport te halen en de sport verder te laten ontwikkelen zijn er natuurlijk wel lessen en faciliteiten nodig net als bij de klassieke sporten. De sportimpuls gaat hier bij helpen. Het stelt de organiserende partijen o.a. in staat om dichter bij de doelgroep in de wijken te komen, de wijken mee in te richten, de lessen en faciliteiten op Strijp-S betaalbaar te houden voor iedereen en de disciplines bekender te maken. Een samenwerking met het Urban Sports Performance center zorgt er ook voor dat training, voeding en revalidatie geborgd zijn en dat hier blijvend onderzoek naar gedaan wordt. Op deze manier vindt iedereen zijn plek, van amateur tot toptalent. Er komt een speciaal aanbod voor meiden, in de programmering is aandacht voor overgewicht en ouders worden in samenwerking met het Jeugd Sportfonds waar nodig begeleid rondom de financiƫn. De urban scene staat voor verbinding. Het is dus vanzelfsprekend dat er samenwerking gezocht wordt met verschillende partijen in de wijken, waaronder de buurtsportcoaches, om een stadsbreed effect te realiseren.

Het mag duidelijk zijn dat de Sportimpuls goed besteed gaat worden en hiermee de toekomst van Urban in Eindhoven een stuk duurzamer wordt.

Meer info? Neem dan contact op met projectleider m.d.weijer@dynamo-eindhoven.nl