Datum: maandag 13 februari
Stijl: HAVEN

Deze week is het een jaar geleden dat het eerste event plaatsvond in HAVEN, dat in coronatijd werd ontwikkeld als het nieuwe, overkoepelende club-/nachtprogramma van Dynamo in Eindhoven. Hoe was de vangst in dat eerste jaar? Samen met Boukje van der Zijden (projectleider HAVEN), Lars Landa (lichttechnicus) en Lisa Slijk (regisseur BPM Productions, een van de vaste collectieven) maken we de balans op. “Dit is de rollercoaster die we nodig hadden.”

Eerst even een voorstelrondje, voor wie deze (inmiddels) vaste HAVEN-meesters nog niet kent. Boukje van der Zijden is projectleider van Dynamo’s club/nacht-label, en aldus de spin in het web van HAVEN. Ze is zelf doorgestroomd vanuit Bunker Bass, een van de langer lopende events (drum-‘n-bass) op de locatie.

Lars Landa houdt zich vooral bezig met het licht in HAVEN. Hij begon een paar jaar geleden als vrijwilliger achter de bar bij RIOT dubstep, werkte zich op tot barhoofd, ging Bunker Bass mee organiseren, liep stage bij Dynamo en ontwikkelde onlangs ook een eigen event-concept, Selecta. Maar het meest zie je hem in zijn rol als lichttechnicus tijdens tal van HAVEN-events.

Last but not least: Lisa Slijk is regisseur bij BPM (collectief rond harde stijlen), ze leert startende enthousiastelingen hoe ze events moeten organiseren. Daarnaast verzorgt ze samen met Inge de Grauw en Sophie Terlien de pre-productie van alle HAVEN-producties en werkt ze regelmatig als stage-manager. Ze noemt zichzelf ‘het perfecte ILW-plaatje’, naar dé doelstellingen van Dynamo: inspireren, leren en werken. Lisa kwam binnen als stagiair bij Boukje, verving haar uiteindelijk tijdens verlof en is inmiddels een vaste kracht die op haar beurt verse jonge krachten de weg wijst.

Hoe kijken jullie over het algemeen terug op 1 jaar events in HAVEN?

Boukje: “HAVEN is het afgelopen jaar enorm gegroeid. Jonge inwoners van de stad weten ons goed te vinden en komen regelmatig met vragen rondom vernieuwende concepten en stromingen. Waar eerst vooral drum-‘n-bass evenementen aanmeerden, zien we nu een explosie in aanvragen van hard techno-events. De stad lijkt blij te zijn met een plek waar nieuwe collectieven en muziekstromingen een kans krijgen en waar communities uit alternatievere subculturen elkaar kunnen ontmoeten.”

Lars: “Het is mooi dat HAVEN een vaste plek is geworden waar jonge personen met een concept kunnen starten.
Voorheen was het zo dat veel mensen Dynamo toch associeerden met metal en niet met een nachtclub. Met de komst van HAVEN is dat echt veranderd. En zo’n locatie is ook hard nodig in de stad.”

Lisa: “Dit was de rollercoaster die iedereen nodig had. Vooral na coronatijd. HAVEN is een begrip geworden, dat leeft en beweegt. Sinds we die boot in het centrum van Eindhoven hebben neergezet, bij de lancering, kun je er niet meer omheen. Ik moet er soms bij stilstaan wat er allemaal gebeurt.”

Een van de belangrijkste doelstellingen, naast het geven van een eigen smoel aan de nacht-/danceprogrammering, is om aanwas van nieuwe sounds, collectieven en initiatieven te genereren. Is dat gelukt?

Boukje: “Het mooie om te zien is dat ook die dubbele rol van HAVEN inderdaad goed landt in de stad. Er zijn veel nieuwe groepen gestart met jonge, actieve mensen die wij leren hoe ze evenementen organiseren. Denk hierbij aan Nebula, Ch1m3ra en Sinister. Maar ook de zelfstandige collectieven die al gevestigd zijn in de stad weten ons te vinden. Zo verkocht Purplex laatst de mainstage uit (600 man) en weten ook Sequenti, Cadushi, Pastinaak en Kondance HAVEN goed te vinden.”

Lars: “Dit loopt inderdaad heel goed. De hard techno is daar wel het beste voorbeeld van, aangejaagd ook door een kanaal als TikTok. Maar met een event als Ch1m3ra komt binnenkort bijvoorbeeld ook een echt nieuwe sound als witch house aan bod in HAVEN. Verder ben ik dus zelf, samen met Oscar van Lent, initiator van Selecta, een event aan het voorbereiden waar de nadruk ligt op (deep) dubstep en jungle, met daarbij grime en UK garage. De eerste editie van Selecta is op 26 mei.”

Lisa: “Zo’n doel is natuurlijk nooit ‘af’, maar als ik kijk naar het afgelopen jaar en wat ik daarin voorbij heb zien komen aan nieuwe initiatieven, dan denk ik dat er een thuis is gecreëerd, een HAVEN waar je naar hartenlust kunt experimenteren.”

Hoe is de respons vanuit de doelgroep en de stad?

Boukje: “Er is een grote vraag naar plekken als HAVEN. Eindhoven groeit enorm sinds een aantal jaren, maar de nachtfaciliteiten blijven achter. HAVEN is in dit gat gesprongen. De jonge mensen die we ook begeleiden en verder helpen met eventmanagement vinden bij ons vaak een tweede thuis, met gelijkgestemden en een community waar ze bij horen. Zo is ons werk van veel grotere waarde dan alleen het zijn van een club. We bieden jongen mensen ontwikkelingskansen en een groot netwerk, waar ze graag bij aansluiten. En altijd vanuit intrinsieke motivatie.”

Lars: “Je ziet in Eindhoven al lange tijd veel nieuwe, mooie initiatieven naar boven komen, maar vanuit de gemeente zijn die niet altijd gefaciliteerd. Vaak sterven ze een stille dood of blijven ze tijdelijk. Steden als Nijmegen, Utrecht en Amsterdam lijken dat plaatje beter voor elkaar te hebben, ook qua samenwerking met nachtmakers. Mooi daarom dat er met HAVEN wel een plek is waar nieuwe initiatieven blijvend kunnen aanmeren, bovendien is het ook nog een echte ‘safe haven’.”

Lisa: “Vooral de eigen ingang maakt dat mensen nu zeggen: we gaan naar HAVEN, en niet naar Dynamo. Zeker nu we ook de paintings en het licht hebben aangepast bij de entree. En de subtiele lichtbox, buiten aan de Smalle Haven, werkt natuurlijk heel lekker.”

Wat waren de voornaamste kinderziektes, en hoe hebben jullie die aangepakt? 

Boukje: “De grote instroom van jonge, enthousiaste mensen is soms moeilijk bij te houden. Eigenlijk wil je iedereen een kans bieden. Maar dat kan helaas niet, of geïnteresseerden moeten wat langer wachten.”

Lisa: “Iedereen wilde, zeker na corona, van alles doen. Dat maakte dat we af en toe misschien wel iets te hardgingen. Denk bijvoorbeeld aan het 30 uurs-feest. Supergaaf dat we dit hebben neergezet maar het kostte heel veel kruim. De vraag is altijd: hebben we ergens voldoende mensen voor? We hebben gaandeweg geleerd om wat beter te doseren wat dat betreft. Gestreste mensen brengen alleen maar chaos, en zo’n evenement is al chaos genoeg, haha.”

Welke stroming of (sub)doelgroep zou nog een plek mogen krijgen?

Boukje: “We hebben nu veel evenementen rond techno en rond bass, ofwel drum-‘n-bass dubstep, jump up, jungle en alles daar omheen. We nodigen liefhebbers van nieuwe opkomende stromingen graag uit om ook eens de rol van Havenmeester op zich te nemen.”

Wat staat er voor dit jaar allemaal nog te gebeuren?

Boukje: “We zijn bezig met het vernieuwen van verlichting. Er is sinds kort een beamer voor grote, uitgebreide en kwalitatieve visuals en er staan ook lasers en led-bars op de planning. Verder is er meer ruimte gecreëerd door het verbouwen van de bar. HAVEN kan nu 225 bezoekers ontvangen, voorheen was dat 175.”

Lars: “Als lichtman vind ik het natuurlijk goed en mooi dat hier ook in geïnvesteerd wordt. Voor mijzelf als startende freelancer, maar vooral ook voor andere jonge mensen die hun eerste stappen in deze tak van sport willen zetten. We gaan dus kijken hoe we de apparatuur zo laagdrempelig mogelijk kunnen inrichten.”