SITA Side EVENTS

Art projecten buiten SITA

Door de jaren heen heeft de organisatie van Step In The Arena zich niet alleen gefocust op het festival weekend maar zijn er tal van side events georganiseerd waaronder een aantal STEP IN THE ARENA Extra’s. Bekijk hier de een greep uit de oude events.

SITA Extra 2023

Op de vrijdag voor Step in the Arena, 9 juni, vond Step in the Arena Extra plaats. Step in the Arena is de verdiepingsslag van Step in the Arena. Hierin worden relevante thema’s de verdieping gezocht in de street art en graffitiscene. Dit jaar is het programma gecureerd in samenwerking met Afghaanse kunstenaar Malina Suliman (Kabul, 1990).

Programma

Vanwege politieke en veiligheidsoverwegingen moest Suliman Afghanistan verlaten en woont ze momenteel in Nederland, waar ze haar Master Fine Art heeft behaald aan het Dutch Art Institute. Malina zal in gesprek gaan met andere artiesten uit het Midden Oosten over politiek activisme, veiligheid en de Graffiti scene binnen Afghanistan.

‘Practically, my street art works in Afghanistan were made in no more than 3 minutes, so not to risk my personal safety. Street art was thus not about beauty, it was about symbolic work as well as performance. Being a woman in Afghanistan standing in front of a public wall, spraying it in order to open dialogue and to stand for her rights, was already a performance in itself. Moreover, the wall standing with its message on it would be performing as well, every day on.’

Het programma bestaat uit een panel talk met Suliman en de Afghaanse kunstenaar Wali Askarzai(1985 Kandahar). Askarzai studeerde graphic design in Kandahar, Afghanistan.

De panel talk zal gevolgd worden door een filmscreening van Travis Beard(AUS). Beard is een journalist. Hij is de oprichter van Argus Productions, dat tal van mediadiensten levert in Afghanistan. Zijn eerste lange documentaire RocKabul (2017) won een Global Metal Award van Metal Hammer Magazine.

SITA extra 2022

Op 3 juni, de dag voor Step in the Arena 2022 vond Step in the Arena Extra plaats. Hierin werd met relevante thema’s de verdieping gezocht in de street-art en graffiti.

In 2022 werd er gekeken naar technologie; Op welke manier kan moderne technologie, graffiti voordelen bieden? Wat is de rol van digitale kunst en NFT’s? Hoe kan de graffiti-wereld er over 10 jaar uit zien?

Tina Ziegler (Moniker Art Fair) gaf een keynote over de pro’s en cons van digitale kunst. Opgevolgd door een paneldiscussie over dit onderwerp. 

SITA Extra 2021

Op de vrijdag voor Step in the Arena 2021, 24 september, vond Step in the Arena Extra plaats. Hierin werd, met relevante thema’s zoals diversiteit en duurzaamheid de verdieping gezocht.

Het programma bestond o.a. uit de filmscreening van de Tsjechische film ‘Girl Power’. Girl Power is een documentaire over vrouwelijke graffitischrijvers uit vijftien steden – van Praag tot Moskou, Kaapstad, Sydney, Biel, Madrid, Berlijn, Toulouse, Barcelona en helemaal tot aan de bakermat van de hedendaagse graffiti; New York. De graffiti-community is overwegend een mannenwereld, en mannen delen vaak de mening dat graffiti – de illegale soort – niet voor meisjes is. En toch zijn vrouwen de laatste jaren steeds meer geëmancipeerd; er zijn vrouwelijke graffitishows, tijdschriften en websites. Girl Power legt de verhalen vast van dames die zijn geslaagd in de mannelijke graffitiwereld.

Na de screening volgde een gesprek met Sany, de director van de film en Mickey/Mick La Rock, een van de eerste vrouwelijke graffitischrijvers van Europa.

Tevens werd er een korte presentatie gegeven over de Aeresol Alliance. Een Jonge alliantie die zich inzet voor duurzaamheid binnen de graffitiscene.

Mural videolab door Markus genesius

In 2021 ging de Duitse artiest Markus Genesius, ook wel bekend als Wow123, het Videolab op Strijp-S voorzien van een creatieve laag.

Het werk van Markus is geïnspireerd op het testbeeld PM5544 19 1966/67, ooit in de jaren zestig ontwikkeld voor Philips door de Deense Ingenieur Finn Hendil. Markus is heel enthousiast over dit project vooral omdat hij zijn mural van 400m2 mag schilderen op heilige grond, oud Philipsterrein Strijp-S. Het VideoLab is ook het perfecte canvas omdat het vroeger een ontwikkellaboratorium van Philips was en hiermee o.a. de bakermat voor de allereerste DVD en Blu-ray speler. Je kunt Markus dagelijks aan het werk zien op Strijp-S, behalve op 25 en 26 september want dan vertoont hij zijn kunsten in de Berenkuil tijdens het festival.

Expositie Markus genesius in het Philipsmuseum

Naast het schilderen van gebouwen is Markus ook zeer bedreven in het bouwen van sculpturesen het schilderen op canvas.

Tijdens de weken dat hij werkt aan zijn muurschildering op Strijp-S, Back to my Roots waren er ook zeefdrukken en werk op doek van hem te zien in het Philipsmuseum. Een unieke kans om in de sfeer van het museum dieper in te zoomen op de details van Markus zijn kunstwerken. De expositie en mural waren ook onderdeel van ’70 jaar televisie in Nederland’ 

Futurische robot muurschildering op Strijp-S

Het was een van de meeste gefotografeerde murals van Eindhoven, de ‘Grand Fleks Oner’ op de muur naast de ingang van Area51. Helaas moest deze verdwijnen vanwege de verbouwing van het indoor urban sportpark, maar de maker Fleks is door Area51 gevraagd om een nieuw permanent werk aan te brengen op het pand. De mural gaat op een bijzondere manier de toekomst van Strijp-S verbeelden met een knipoog naar het verleden.

In 2011 besloot de Eindhovense artiest Fleks om zijn graffiti leven in de huisstijl van zijn favoriete computerspel op de muren van Area51 te painten. Hij stond op het punt een wereldreis te maken en wilde iets iconisch achterlaten in zijn geliefde stad Eindhoven. Op dat moment speelde hij veel Grand Theft Auto, waardoor hij het idee kreeg voor de Grand Fleks Oner mural. Het kunstwerk viel op door de grootte, het herkenbare ontwerp en het was de eerste keer dat iemand ongevraagd het pand van beneden tot boven had voorzien van een graffiti laag. Door de jaren heen is de muurschildering meerdere keren hersteld door maker zelf, maar ook door andere graffiti artiesten uit Eindhoven die Fleks en zijn mural een warm hart toedragen.

Fleks reist als graffiti artiest over de hele wereld, maar is als oud gediende van BIKI90 nog steeds nauw verbonden met zijn Eindhoven. Graffitifestival Step in the Arena is al jaren een hele goede gelegenheid om af te reizen naar de lichtstad. De mural die hij gaat painten op Strijp-S is ook een side event van dit jaarlijks terugkerende evenement. In zijn huidige graffiti werk flirt Fleks maar wat graag met de toekomst, waarin vergaande technologie en robots ons leven gaan overnemen. Dit is ook het thema voor de mural die hij gaat maken op Strijp-S. In het kunstwerk zullen verwijzingen te vinden zijn naar de omgeving, het Philips verleden en mogelijk een knipoog naar zijn Grand Fleks Oner muur. Voor de mensen die het ontwerp graag op hun eigen muur willen bewonderen, wordt er in samenwerking met de Can Gallery ook een gelimiteerde print te koop aangeboden na de realisatie van het kunstwerk.

Op de plek van de Grand Fleks Oner mural zijn nu ramen geplaatst, waardoor Area51 geen andere keus had dan de rest van het kunstwerk over te schilderen. In hun rol als verbinder binnen het urban speeldveld voelde Area51 de noodzaak om Fleks te vragen om een nieuwe permanente mural te realiseren op het pand. De nieuwe Fleks muurschildering is tot stand gekomen door een samenwerking van Area51, Dynamo en Emoves 

Net bevestigd

  • Nothing found.

  • Nothing found.