KIDSBATTLE Street Poem Pieces aftermovie!

Wat hebben wij enorm genoten van dit geweldige project. Een top samenwerking van Dynamo Jeugdwerk en de Bibliotheek Eindhoven. Na vier lessen op school bij maar liefst 9 klassen van 6 verschillende basisscholen uit Eindhoven hebben de leerlingen prachtige kunstwerken in de tunnels van de berenkuil gezet. Het wat een geweldige ervaring en de leerlingen hebben er enorm van genoten. Met ruim 1000 opgehaalde stemmen, werd de top drie bekend:
1. Strijpdorp
2. Karel de Grote
3. Reigerlaan 7A

Check de aftermovie en de highlight op de instagram van Dynamo Jeugdwerk om nog eens lekker na te genieten van de KIDSBATTLE Street Poem Pieces!

Project

Kidsbattle Street Poem Pieces is een project waarbij Eindhovense schoolkinderen straatgedichten maken en deze omzetten in graffitikunst. Dé geschikte manier om taal en talent samen te brengen in een moderne Urban jas. De Bibliotheek Eindhoven en Dynamo besloten de handen ineen te slaan voor de ontwikkeling van dit project, gericht op taal- en talentontwikkeling. Na een reeks van vier lessen door een mediacoach van de bibliotheek en een graffiti docent vanuit Dynamo, werd een straatgedicht over de wijk omgezet in een straatkunstwerk. De eigen wijk neemt een centrale plek in. Want waar kun je je beter ontwikkelen en inspiratie opdoen dan in je eigen wijk? Het Buurtcultuurfonds van Woonbedrijf is medefinancier van het project. Uit elk stadsdeel is een basisschool betrokken, met in totaal negen klassen. Namelijk BS De Vuurvlinder uit Woensel-Noord, BS Tarieq uit Woensel-Zuid, BS Reigerlaan uit Tongelre, BS Strijp Dorp uit Strijp, BS Beppino Sarto uit Stratum, en BS Karel de Grote uit Gestel.

Winnen!

Welk groepje bestaat uit echte straatartiesten in de dop? De vakjury, bestaand uit Dave van den Berg en Henk van Straten, hebben hiervoor uit iedere deelnemende klas één kunstwerk genomineerd. De hieronder getoonde foto’s zijn de 9 genomineerden, waaruit jullie als publieksjury een top 3 hebben gekozen. Op 1 juli is via deze website in onze social media kanalen de winnaars bekend gemaakt. Het groepje dat de meeste stemmen krijgt, mag tijdens het Step in the Arena festival op 25 en 26 september nogmaals hun piece plaatsen in de Berenkuil. Ditmaal in het midden van de arena, tussen de professionals!
Facebook Dynamo Jeugdwerk
Facebook Bibliotheek Eindhoven
Instagram Dynamo Jeugdwerk

de 9 genomineerde groepjes!

Tijdens Kidsbattle Street Poem Pieces zijn ruim 230 kinderen van zes verschillende Eindhovense basisscholen aan de slag gegaan met straatpoëzie en graffiti. Na spetterende battles in de Berenkuil, heeft een vakjury 9 kunstwerken genomineerd:

Strijpdorp 7-8 - Winnaar #1e plek

De vakjury
Henk van Straten

Henk van Straten (1980) schrijft romans en journalistiek. Hij werkt(e) voor onder andere Volkskrant Magazine, De Correspondent, Vrij Nederland, Esquire, LINDA., Elle, Happinez, Harper’s Bazaar en JAN. Tot driemaal toe werd hij genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en hij stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs. In 2015 verscheen zijn roman Bidden en vallen, gevolgd door zijn twee memoires Wij zeggen hier niet halfbroer (2017) en Berichten uit het tussenhuisje (2018). In 2020 verscheen de maatschappelijk beladen thriller Kwaad bloed (in 2019 verschenen als het eerste Brabants Boek Present). Eind 2020 verscheen zijn nieuwste roman Ernest Hemingway is gecanceld.
Bron: www.singeluitgeverijen.nl/auteur/henk-van-straten-2/
Website: https://petje.af/henkvanstraten

Dave van den Berg

Dave van den Berg (1976) Is geestelijk vader van het internationale Graffiti-festival Step in the Arena en groot aanjager van de urban culture in Eindhoven. ,,Alles was pionieren in het begin. En dan ben je in Eindhoven aan het juiste adres, want het DNA hier is experiment.” …. ,,Er zijn hier veel gelijkgestemden die allemaal dezelfde energie hebben. Die energie vind je in elke subcultuur, van metal tot urban en terug.”
Bron: www.ed.nl/eindhoven/dynamo-dave-kleurde-in-eindhoven-zijn-jongensboek-maar-stapt-nu-uit-arena

Alle kunstwerken

Uiteraard hebben we van alle prachtige kunstwerken foto’s gemaakt, deze vind je hieronder:

Strijpdorp 7-8

Juryrapport

Na de battles kwamen de juryleden op een regenachtige 21 juni bij elkaar om de Street Poem Pieces te beoordelen. Dat was niet altijd makkelijk. Aan Dave was gevraagd om te kijken naar hoe de pieces eruit zagen en aan Henk was gevraagd om goed naar de gedichten te kijken. Maar over de meeste waren ze het wel eens. Na een beetje overleg met elkaar en met ons zijn ze er toch uit gekomen. Dus met heel veel trots presenteren we de negen genomineerden aan jullie.

Beppino Sarto Groep 7A
Voetbal
Het schoolveldje
Gras of steen
Wij hebben allemaal lol
Samen

Dave: Voetbal staat voor sport en plezier. De vrolijke gezichten in de graffiti met het mooi uitgewerkte voetbalveld maken het helemaal af.
Henk: Het plezier komt in het gedicht mooi naar voren. De zin ‘gras of steen’ is grappig. Het maakt niet uit of het gras of steen is want we hebben samen lol.

Beppino Sarto 7B
Familie
Altijd samen
Thuis of niet
Soms binnen soms buiten
Liefde

Dave: Familie en liefde zijn belangrijk. Hand in hand staat voor gelijk zijn. Liefde voor elkaar. Wereldwijd.
Henk: Mooi dat het gedicht eindigt met liefde. Dit is een sterk einde want liefde is altijd belangrijk.

Reigerlaan Groep 7A
Eindhoven
Fijn, gezellig
De leukste plek
Alles is er kleurrijk
Licht

Dave: Alles is kleurrijk met mooi licht. Eindhoven is de stad van het licht. Leuk dat ze de lamp als een soort planeet hebben gepaint.
Henk: De woorden kleurrijk en licht vind ik mooi. Licht is hoopvol.

Reigerlaan Groep 7B
Osso
Is leuk
Fijn en veilig
Eten, koken, chillen, slapen
Yo!!!!!

Dave: Taal zoals de jeugd met elkaar spreekt, dat is zeker chill. Een mooi cartoon-achtig huis met een gekke gezichtsuitdrukking
Henk: Het is een eigentijds gedicht met nieuwe taal

Vuurvlinder Groep 7A
Veilig
En fijn
Waar we allemaal zijn
Leuke en gezellige wijk
Blixmbosch

Dave: Waar je woont wil je je veilig voelen. De graffiti laat een buurt zien waar het fijn is. Een hek staat ook voor veiligheid.
Henk: Het gedicht is verwerkt in de Piece. Er staat ook ‘Be happy!’ in. Dat maakt het super vrolijk.

Vuurvlinder 7B
Huis
Is fijn
Veilig zijn
Het is hier leuk
Thuis

Dave: Een ode aan je huis, waar je je thuis voelt. Mooie 3D Graffiti-piece
Henk: Het geeft het gevoel van je huis als een veilige plek weer. Dat je je veilig voelt is super belangrijk.

Strijp Dorp
Drents Dorp
Veel groen
Heel veel kinderen
Iets met een lamp
Gezellig

Dave: Grappige tekst… iets met een lamp, gezellig. Skyline en voor mij een verwijzing naar de hoogbouw die je steeds meer in de stad vindt
Henk: Veel groen is fijn en de zin ‘iets met een lamp’ geeft het een leuke absurde draai. Dit werkt goed in het gedicht.

Tarieq Ibnoe Ziyad
Speeltuin
We spelen
Omdat we in de speeltuin zijn
We eten ijsjes omdat we blij zijn
Maar helaas is de dag alweer
Voorbij

Dave: een dag is altijd te kort voor een kind, blijkt uit de tekst. Vrolijkheid komt duidelijk naar voren in de tekst. En respect voor elkaar. Black lives matter.
Henk: De tekst is heel vrolijk. We eten een ijsje omdat we blij zijn. Hier komt naar voren dat hoe fijn het kan zijn om te spelen en kind te zijn.

Karel de Grote
Eindhoven
De gekste
En de beste
En we houden niet van
Pesten!

Dave: Eindhoven de gekste. Je kunt gek doen, maar iemand pesten is niet fijn. Een kleurrijke graffiti. De boze wolken kunnen het niet winnen van al dat moois. Gedicht ook mooi verwerkt.
Henk: Mooi dat het gedicht in zijn geheel is verwerkt in de graffiti. Er zijn mooie kleuren gebruikt en de boodschap is heel duidelijk.