Step in the Arena Extra
Malina Suliman / Wali Askarzai / Travis Beard
Locatie: De Fabriek
9 juni 2023
aanvang 20:30
Gratis toegankelijk

Step in the Arena Extra
Op de vrijdag voor Step in the Arena, 9 juni, zal Step in the Arena Extra plaats vinden. Step in the Arena is de verdiepingsslag van Step in the Arena. Hierin worden relevante thema’s de verdieping gezocht in de street art en graffitiscene. Dit jaar is het programma gecureerd in samenwerking met Afghaanse kunstenaar Malina Suliman(Kabul, 1990).

Programma
Vanwege politieke en veiligheidsoverwegingen moest Suliman Afghanistan verlaten en woont ze momenteel in Nederland, waar ze haar Master Fine Art heeft behaald aan het Dutch Art Institute. Malina zal in gesprek gaan met andere artiesten uit het Midden Oosten over politiek activisme, veiligheid en de Graffiti scene binnen Afghanistan.

‘Practically, my street art works in Afghanistan were made in no more than 3 minutes, so not to risk my personal safety. Street art was thus not about beauty, it was about symbolic work as well as performance. Being a woman in Afghanistan standing in front of a public wall, spraying it in order to open dialogue and to stand for her rights, was already a performance in itself. Moreover, the wall standing with its message on it would be performing as well, every day on.’

Het programma bestaat uit een panel talk met Suliman en de Afghaanse kunstenaar Wali Askarzai (1985 Kandahar). Askarzai studeerde graphic design in Kandahar, Afghanistan.

De panel talk zal gevolgd worden door een filmscreening van Travis Beard(AUS). Beard is een journalist. Hij is de oprichter van Argus Productions, dat tal van mediadiensten levert in Afghanistan. Zijn eerste lange documentaire RocKabul (2017) won een Global Metal Award van Metal Hammer Magazine.

Bij De Fabriek is die avond ook de opening van de tentoonstelling van de drie kunstenaars Baroem, Antigoon en Ralph Roelse, die ieder hun oorsprong in de graffiti-cultuur hebben.

Step in the Arena wordt mede mogelijk gemaakt door Dynamo, Lumens, Cultuur Eindhoven, VSBfonds en Emoves.